Tijdsbeeld

dia-2-1-bew  dia_2-2  dia_2-3
Kerken
De drie levensbeschouwelijke zuilen zijn duidelijk zichtbaar in Ens, waarvan twee heel prominent in het dorp. Juist de hier getoonde Nederlands Hervormde kerk is bescheiden van vorm en achteraf gelegen.
Wegrestaurant
Ook andere dorpen hebben een restaurant aan de toegangsweg, maar zelden zo prominent als in Ens. Het restaurant is bovendien gelegen aan één van de toegangswegen tot de polder.
Bedrijvigheid
Aan de doorgaande weg bevindt zich naast het wegrestaurant ook het bedrijventerrein aan de vaart. Hier toont Ens zich als ondernemend en welvarend dorp.
 dia_3-1 ens-dia-3-2  dia_3-3
Wonen
Ook in Ens wordt het wonen getoond; hier een voor de polder relatief bijzonder beeld van twee-onder-een-kap-woningen. Over het algemeen kennen we de Delfts rode woningen in rijtjes van de ansichtkaarten. De afgebeelde woningen zijn zogenaamde Oostenrijkse houten woningen van net na de oorlog.
Schokland
Al vroeg is er het besef dat de nabijheid van Schokland (nu zelfs met dorpsstatus) belangrijk is en grote historische betekenis heeft voor de polder.
Dorpsleven
Ook in de jaren zeventig en tachtig blijft het wegrestaurant het visitekaartje van Ens en tegelijk spil in het dorpsleven.