Architectuur

Luttelgeest: rood dorp

 kleurschijf-Luttelgeest

De drie kerken zijn beeldbepalend en zeer prominent geplaatst. De Rooms-katholieke kerk is beeldbepalend bij de entree van het dorp, de twee anderen aan weerszijden van de brink. Hierdoor is de brink vrij formeel. De hoek met de Kamplaan is door verdraaiing van het hoekpand stedenbouwkundig verbijzonderd, de architectuur volgt de overige bebouwing. Opvallend is de losse plaatsing (in een zaagtandvorm) van de bouwstroken aan de meer achteraf gelegen Tuinstraat. Dit is te zien als een modernistisch accent. Met name de Rooms-katholieke kerk is bijna Middeleeuws vormgegeven, de woningen zijn uitgevoerd in een traditionele eenvoudige architectuur.

988cf39229

Ruimtevormende wanden en autonome gebouwen

In geel worden de belangrijkste ruimte-vormende wanden aangegeven. Deze wanden bestaan merendeels uit woningen en een enkele winkel of bedrijf en zijn uitgevoerd in een informele en eenvoudige Delftse-schoolarchitectuur. Rood omcirkeld zijn de autonome en voor de gemeenschap onderscheidende gebouwen. Hier is een breder beeld te zien; van de traditionele Rooms-katholieke kerk naar de meer moderne Nederlands-hervormde kerk.

De dikte van de lijnen correspondeert met de mate waarin wand of gebouw de ruimte bepaalt in het dorp.

 

dia 14-1 dia 14-2 dia 14-3 dia 3-1
Gereformeerde kerk (1)
Deze kerk heeft een prominente plaatsing aan de kop van de brink. Door de bescheiden massawerking, gootlijn en dakhelling onderscheidt de kerk zich nauwelijks van de omringende woonbebouwing. De klokkentoren is bescheiden. De kerk is niet meer als kerkgebouw in gebruik en heeft momenteel een sociaal-culturele bestemming. 
Rooms-katholieke kerk (2)
De Rooms-katholieke kerk met haar ronde toren en spitse dak is beeldbepalend en een beeldmerk voor Luttelgeest. De kerk heeft een zeer prominente plaatsing aan de hoofdentree van het dorp. De architectuur kent een fantasievolle historische referentie: de klokkentoren als kasteeltoren.
Hervormdekerk (3)
Deze kerk heeft een prominente plaatsing aan de brink. De kerk is zo georienteerd dat deze zich afkeert van de entree. Door de hoge gevel en het lessenaarsdak,  gericht naar de brink, toont het gebouw zich als grootste gebouw in het dorp.
Horeca/sociaal-cultureel (4)
Café-restaurant ‘t Trefpunt heeft een prominente locatie aan één van de toegangswegen van het dorp. De architectuur is eenvoudig en pragmatisch.
dia 14-4 dia 14-1 dia 12-2  
Scholen (5)
De scholen zijn rustig gelegen aan de randen van het dorp, in of nabij de groene mantel. De architectuur is enigszins streng en terughoudend.
Brink (Lange Brink) (6)
De wanden van de brink herbergen met name woningen, uitgevoerd in een vaalrode/lichtbruine steen in combinatie met donkergrijze pan. In de gevelcompositie worden de kenmerken van de Delftse School toegepast.
Hoeken van de brink (7)
De hoekpunten zijn verbijzonderd in vormgeving en functie (winkelfunctie).