Stedenbouw

luttelgeest-dia-9-1-entrees dia 9-2 dia 9-3
Twee voordeuren
Luttelgeest wordt aan twee kanten ontsloten naar de dorpenring (groene lijn). Daardoor is het dorp voorzien van twee dorpsentrees. Beide entrees leiden naar een gemeenschappelijk punt, de brink.
Kerken en scholen op hoekpunten in het dorp
De kerken (roodomcirkeld) liggen aan de toevalswegen van Luttelgeest, op de hoekpunten van de belangrijkste openbare ruimtes: de brink en zijbrink. Scholen (geelomcirkeld) bevinden zich op de hoekpunten van het dorp, in de groene mantel.
Compact in de kern
Luttelgeest heeft een compacte dorpskern, waardoor brink en zijbrink als omsloten groene ruimtes worden beleefd.
luttelgeest-pag91
 
dia 10-1 brink dia 10-2
De Brink; omsloten dorpsruimte (1)
Luttelgeest heeft één centraal gelegen groene brink. De bebouwing ligt aaneengesloten en op een relatief kleine afstand vanaf de brink. Hierdoor voelt de brink knus aan en heeft de dorpskern een aangename maat en schaal gekregen.
Twee zijbrinken (2)
Haaks op de brink liggen een groene en een stenige zijbrink. Deze laatste is de belangrijkste dorpsentree. Aan en in het verlengde van de groene zijbrink is op natuurlijke wijze nieuwbouw aangesloten.
dia 11-1 dia 11-2
Schuine verkaveling (3)
In één straat (de Tuinstraat) zijn de woonblokken schuin ten opzichte van de straat geplaatst. Dit maakt de straat bijzonder en uniek.
Schuine lijnen bij benaderen dorp
De twee dorpsentrees maken een knik waar de brink en zijbrink beginnen. Hierdoor wordt de overgang naar de dorpskern gemarkeerd.