Stedenbouw

dia 10-1-entrees dia 10-2 dia 10-3
Twee voordeuren, twee zijdeuren
Marknesse heeft drie oorspronkelijke entrees (witte pijlen). De noord- en zuidentree zijn onderdeel van de dorpenring (groene lijn), die door het dorp voert en in de dorpskern verbreedt tot singel en brink. De recentere, vierde dorpsentree (gele pijl) is gekoppeld aan het bedrijventerrein.
Kerken en scholen verspreid in het dorp
Marknesse heeft drie scholen (geel omcirkeld) en vier kerken (rood omcirkeld), de vijfde kerk is een noodkerk. De noodkerk (rood gestippeld) is ooit gebouwd als voorlopige voorziening, toen een definitief kerkgebouw nog ontbrak. Twee kerken staan aan de brink en zijbrink, twee kerken in de woonwijken. De scholen liggen ruimtelijk verspreid over het dorp.
Compact in de kern
Rond de brink is de bebouwing compact. Dit versterkt de brink als centrale dorpsruimte.
marknesse-pag102
 
dia 11-1 dia 11-2 dia 12-1 voorzieningen aan de brink
De brink: groene omsloten dorpsruimte met dorpsplein aan de kop (1)
De brink is een grote centrale dorpsruimte met gesloten bebouwingswanden rondom. Hier liggen de dorpsvoorzieningen. De dorpenring voert over de brink.
De brink eindigt aan de zuidzijde met een parkeerplein.
Zijbrink; groene singel (2)
De dorpenring doorkruist het dorp. Op de plek waar de brink begint, haakt ook een groene singel aan die naar de begraafplaats leidt.
Voorzieningen aan de brink (3)
Rond de brink is de bebouwing compact. Dit versterkt de brink als centrale dorpsruimte. De grootste concentratie winkels ligt aan de zuidzijde rond het parkeerplein.
dia 12-2 waterfront bepaalt dorpskarakter dia 12-3 ring slingert door het dorp  
Waterfront bepaalt dorpkarakter (4)
Marknesse heeft een royaal waterfront, met de sluis als meest markante moment. Aan de noordzijde leidt een wandelroute langs het water, door een brede parkachtige oever. Vanaf de brug is in de verte de toren van Emmeloord te zien.
Dorpenring slingert door het dorp, kromming in de centrale openbare ruimte (5)
Veel dorpen in de polder hebben een knik in de dorpsentree. Marknesse heeft een curve in de weg. Deze slingert door het dorp. Deze maakt de beweging door het dorp interessanter en markeert de hoofdstraat.