Landschap

dia-6-1 dia-6-2 dia-6-3
Langswegdorp
Tollebeek is een langswegdorp. Hoewel de polderring (groene lijn) het dorpsbos doorsnijdt en het bedrijventerrein loskoppelt van het woongedeelte, doorkruist de dorpenring niet de dorpskern. De polderring raakt Tollebeek aan de noordoost zijde.
Dorp volgt verkaveling
De ligging van Tollebeek volgt de noordwest- zuidoost richting van het poldergrid. In het noordwesten is het poldergrid diffuser: meerdere richtingen komen hier samen. Hier ligt het dorpsbos van Tollebeek.
Groene mantel
In tegenstelling tot de andere polderdorpen is Tollebeek niet geheel omsloten door een groene mantel. Tollebeek heeft de groene mantel vooral geconcentreerd aan de noordzijde. In dit ‘dorpsbos’ bevinden zich de groene voorzieningen (begraafplaats, sportvelden, moestuinen).
landschap4
 
landschap5
Vizier naar het landschap (1)
Tollebeek heeft, in vergelijking met de andere polderdorpen, meer direct contact met het landschap. Er is dan ook vanaf verschillende plekken in het dorp zicht op de polder. Met name vanaf de brink en de straten die op de brink uitkomen is dit het geval.
landschap8
Elk dorp zijn eigen gezicht (2))
In Tollebeek wordt het dorpsgezicht bepaald door het waterfront.
landschap6
Dorpsveld (3)
Tollebeek kent aan de randen van de kern dorpsvelden. Hier bevinden zich de publieke voorzieningen (school en kerk).
landschap7
Groene kamers
Karakteristiek voor Tollebeek zijn de zogenaamde ‘groene kamers’ waarbinnen de bebouwing is gesitueerd. Er staan geen bomen in de straten, maar langs de achterpaden van de woningen. Op die manier ontstaan ‘groene kamers’ die ruimte bieden voor spelende kinderen, voetgangers en fietsers.