De polder

De Noordoostpolderstart-Polder-luchtfoto-espel

In de twaalfde provincie van Nederland, Flevoland, ligt de Noordoostpolder. Dit overwegend agrarisch gebied telt 46.013 inwoners (31 mei 2009, bron: CBS) op een landoppervlakte van 460,05 km².

In 1918 begint de geschiedenis van de Noordoostpolder met het aannemen van de Zuiderzeewet. Deze wet bepaalde de aanleg van de afsluitdijk en de droogmaking van (een deel van) de Zuiderzee. In 1942 viel de Noordoostpolder droog en kon worden begonnen met de ontginning en inrichting van dit nieuwe land. Dit gebeurde door, of onder leiding van, de rijksdiensten.

Bij de inrichting van de polder ging men uit van één centrale plaats (Emmeloord), en stervormige verbindingswegen naar tien kleinere dorpen op fietsafstand. Deze dorpen, Bant, Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten en Tollebeek, zijn door een ringweg met elkaar verbonden.
Voor de nieuwe polder waren verschillende namen in omloop; zo werd in 1944 de naam Urkerland officieel vastgelegd, net als de namen van de dorpen. In 1948 werd Noordoostpolder de officiële naam.